Degas – A tökéletesség nyomában

Önarcképének részlete

190 éve született Edgar Degas festőművész. Francia nemesi család sarja volt.

Ösztönétől hajtva-e, vagy mesterének biztatására, a Louvre Dürer-, Mantegna- és Rembrandt-képeit kezdte másolgatni. 1854-ben lngres-nek egy közepes képességű tanítványát, Lamothe-ot választotta meste­réül, de csak rövid időre, mert még ugyanebben az évben rokonai meglátogatására Nápolyba utazott.

Itáliából hazatérve véget vetett a jogi tanulmányoknak, s atyja beleegyezésével 1855-ben beiratkozott az École des Beaux-Arts tanfolyamaira, ahol Bonnat-val és Fantin-Latourral együtt tanult. Ezek a tanulmányok sem tartottak sokáig. A fiatal festő érlelődésének első szakasza az addig nyert oktatással és önműveléssel befejeződött. Inkább ismét a régi mesterek remekeit kereste föl.

„A művészet nem arról szól, hogy mit látsz, hanem hogy mit láttatsz.” Edgar Degas

Ritka filmtörténeti érdekesség: Degas sétál lefelé egy párizsi utcán 1915-ben:

Degas – A tökéletesség nyomában

Az EXHIBITION ON SCREEN egyik része a Cambridge-i Fitzwilliam Múzeum (ahol Nagy-Britannia legátfogóbb Degas-gyűjteménye található) nagyszerű kiállításától egészen a párizsi utcákig vezet. A film lehetővé teszi, hogy ritkán látott műveket is közelről láthasson a néző, miközben megmutatja, hogyan kereste Degas mindenben a tökéletességet: hogyan kísérletezett a különböző technikákkal, és mit tanult elődeitől.

Degas-t gyakran frusztrálta a tökéletlenség: miközben megszállottan ragaszkodott a saját maga állította mércéhez, látása egyre romlott. Ugyanakkor minden művében ott az elszántság, hogy az adott pillanatot a maga tökéletességében ragadja meg. Soha nem volt teljesen elégedett. Rajzainak és szobrainak nagy része életében nem is került nyilvánosságra, most azonban végre láthatók csodálatosan kidolgozott, kifejező művei, ráadásul egészen közelről. A film kortársak és barátok írásait is felhasználja, sőt Degas levelei is elhangzanak, így a művészetkedvelők egyedülállóan részletes, átfogó képet kapnak a XIX. század egyik legbefolyásosabb művészének életéről és művészetéről.

További hasonló témájú videók