A Led Zeppelin utolsó albuma

45 éve jelent meg a Led Zeppelin nyolcadik, egyben utolsó stúióalbuma, In Through The Out Door címmel.

Három hét alatt rögzítették 1978 novemberében és decemberében az ABBA Polar stúdiójában Svédországban, Stockholmban, és kiadójuk, a Swan Song Records adta ki 1979. augusztus 22-én az Egyesült Államokban és 1979. augusztus 24-én az Egyesült Királyságban. A korábbi Led Zeppelin albumokkal ellentétben az In Through the Out Door-t zeneileg John Paul Jones basszusgitáros és billentyűs uralta. Ez volt a banda utolsó megjelenése, mielőtt 1980 szeptemberében meghalt John Bonham, majd három hónappal később feloszlott a formáció.

Az album hatalmas kereskedelmi sikert aratott; a Billboard 200 első helyére került a második héten az amerikai listán. Az Egyesült Királyságban, Kanadában és Új-Zélandon is az első helyre ugrott.

Az album elkészítését a zenekar pályafutásának legnehezebb periódusa előzte meg. Robert Plant énekes fiának az elvesztése miatt az együttes hosszú időre inaktívvá vált. A négy zenész között meglazult a korábbi harmónia. Sok hallgató szerint az album azt a személyes zűrzavart tükrözi, amin a zenekar tagjai keresztülmentek a felvételek folyamán.

A Led Zeppelinre jellemző módon ez az album is gyökeresen különbözött minden korábbi kiadványuktól. Készítésében a zenekar vezetője, korábbi fő dalszerzője Jimmy Page csak kis mértékben vett részt, ezért John Paul Jones lett a központi szereplője. A lemezt nagyrészt Jones elképzelései és billentyűs hangszerei uralják, megtartva a zenekar extravagáns, innovatív és kísérletező hozzáállását.

Az albumon nem csak a zene lett egyedülálló, hanem a csomagolása is. Egy barna csomagolópapír alatt hat különféle borító rejtőzött, mindenféle szöveg, zenekarnév és címek nélkül. A lemez kiadásakor a zenei sajtó és a fiatalabb zenehallgatók nagy része egyaránt idejétmúlt „dinoszaurusz zenekarként” tekintett az együttesre, ennek ellenére népszerűségük továbbra is töretlen maradt.

Az In Through the Out Door az Atlanti-óceán mindkét partján az 1. helyet érte el, és az 1979-es év azon kevés lemeze közé tartozott, amelyek a gazdasági recesszió kellős közepén is millió számra fogytak. Megjelenése óta hatszoros platinalemez az Amerikai Egyesült Államokban. 

Ez az album, annak ellenére, hogy közös pályafutásuk végét jelentette, jelentős mérföldkő volt a zenekar számára, hiszen az évtized végére a rockzene egyik legmeghatározóbb bandájává váltak, és ezzel a koronggal megkoronázták addigi munkásságukat. Az album, melyet több személyes dráma és szakmai kihívás is megelőzött, egyfajta zenei újjászületést volt a Led Zeppelin-tagok számára.

 

0:00 1. In the Evening
6:49 2. South Bound Saurez
11:02 3. Fool in the Rain
17:18 4. Hot Dog
20:33 5. Carouselambra
31:07 6. All My Love
36:57 7. I’m Gonna Crawl