Gáza és a szabályokon alapuló nemzetközi világrend felbomlása ☼ Gombaszögi Nyári Tábor

Gáza és a szabályokon alapuló nemzetközi világrend felbomlása
Kovács Attila és Braunsteiner Kristóf

Gázáról és a szabályokon alapuló nemzetközi világrend felbomlásáról Kovács Attila vallástörténésszel és Krajcsír Lukács nemzetközi kapcsolatok elemzővel és történésszel Braunsteiner Kristóf (Kompromisszum) beszélgetett a Gombaszögi Nyári Táborban 2024. július 19-én a Restitetőn.

A 2023-as Izrael–Hamász-háború 2023. október 7-én, a szimchat Tórá zsidó ünnep reggelén kezdődött. Ezen a napon a Gázai övezetben működő palesztin fegyveres ellenállási szervezetek a Hamász vezetésével váratlan, nagyszabású rajtaütést indítottak izraeli célpontok ellen. Ennek keretében a palesztinok körülbelül 3000 kezdetleges, házi készítésű rakétát lőttek ki Izraelre, palesztin harcosok áttörték az Izrael által a Gázai övezet köré épített műszaki zárat (hét méter magas kerítést, kamerák, érzékelők, önműködő gépfegyverek és őrtornyok kiterjedt rendszerét), laktanyákat, támaszpontokat támadtak meg, zsidó telepekre és településekre hatoltak be. A Hamász mintegy 70 fegyverese mészárlást vitt véghez Be’eriben, egy izraeli kibucban a Gázai övezet közelében. A támadásban legalább 130 ember vesztette életét, köztük nők, gyerekek, és csecsemők, a gazdálkodó közösség lakossága 10%-ának életét követelve. Több tucat házat felgyújtottak. Ez az incidens egy sor más mészárlással és több szomszédos izraeli közösségben végrehajtott terrorakcióval egyidejűleg történt, beleértve a Netiv haAsarában, a Kfar Azában és a Rei’m zenei fesztiválon elkövetett tömeggyilkosságot, miközben számos civil foglyot ejtettek, akiket a Gázai övezetbe vittek.

szabályokon alapuló nemzetközi világrendEzzel olyan tetteket hajtott végre, amik a nemzetközi jog szerint teljesen egyértelműen háborús bűnökként vannak titulálva. Az azóta zajló izraeli ellencsapás hónapról hónapra brutálisabbá vált. Vajon mi a háttere ennek a már évtizedek óta folyó, de október 7-e óta különlegesen brutális konfliktusnak? Milyen szerepet játszik a krízisben a vallás? Milyen hatással van ez a konfliktus nem csak a Közel-Keletre, hanem az egész világra, az eddigi relatív békés időszakot biztosító, nemzetközi jogon alapuló rendre? 

További hasonló témájú videók