Ian Emes, a Pink Floyd eredeti animátora

Ian Ronald Emes brit művész és filmrendező
Emes Lengyelországban, 2019-ben. Forrás: Ian Emes honlapja.

75 éve született Ian Ronald Emes brit művész és filmrendező, tavaly hunyt el augusztus 14-én. Ismert arról, hogy innovatív és kísérletező filmtechnikákat használ, és a Pink Floyd eredeti animátora. Emes animációi jelentősebb kiállításokon szerepeltek, köztük a Pink Floyd: Their Mortal Remains; a The Dark Side of The Moon koncertfilmek alkotója.

1972-ben a Pink Floyd megtekintette a One of These Days című kísérleti filmjét, és ezzel új módot fedezett fel koncertjeik magával ragadó hatásának kiterjesztésére. Mivel korábban csak fényeffektusokat használtak műsoraikhoz, Ian animációja volt a Pink Floyd zene első szinkronizált interpretációja – ezzel nemcsak a zenekar, hanem a rockzene egészének koncertfellépéseinek új korszakát nyitotta meg. Úttörő látványvilágát 1974-ben a Wembley Arénában vetítették a híres körkörös vászonra – más néven Mr. Screenre. A közönség eufórikus reakcióját követően a Pink Floyd bejárta a világot animációjával.

Ian az évek során továbbra is a Pink Floyddal dolgozott, animációja a zenekar alapító stílusává vált. Ian Marching Crosses for Us and Them című sorozata etalon volt Roger Waters Marching Hammers című filmjében – amelyet Ian a valódi berlini falra vetített 1990-ben, amikor a The Wall – Live in Berlin című filmhez forgatott. Több mint 300 000 ember látta, akkoriban ez volt minden idők legnagyobb rockkoncert-közönsége. 2016-ban Ian ikonikus Time-szekvenciáját Waters epikus vetítéseihez forgatták újra a teltházas Us and Them World Tour című turnéjában. Ugyanebben az évben az Ian’s One of These Days újra felkereste a kör alakú képernyőt a római amfiteátrumban David Gilmour Live at Pompei turnéjában.

Ian legutóbbi közös munkája a Pink Floyd The Endless River című albumának egész estés interpretációja. Munkái jelenleg a rekordot döntő Pink Floyd – Their Mortal Remains Exhibition című kiállítással járják a világot. Számos nemzetközi díjat nyert, köztük három BAFTAS-t és egy OSCAR-jelölést.

További hasonló témájú videók