Meghalt Novák Ferenc Tata

Novák Ferenc
Novák Ferenc

Novák Ferenc (Tata), a koreográfus, rendező, etnográfus 93 éves volt. Mások mellett az ő nevéhez fűződik a táncházmozgalom létrejötte. A magyar néptánciskola és a folklór sajátos színházi megjelenítésének egyik megteremtőjeként úgy tartotta, hogy a táncot ugyanúgy kell megtanulni, mint az anyanyelvet.

Novák Ferenc Tata 94. életévében, 2024. augusztus 17-én hajnalban békésen elaludt – olvasható a család közleményében, melyet Veszprémi Judit juttatott el a sajtóhoz.

Novák Ferenc alapította a hetvenéves Bihari János Táncegyüttest, művészeti vezetője volt a három évtizeden át működő Honvéd Táncszínháznak, emellett a Nemzeti Táncszínház kitalálója is.

Utolsó nagyobb interjúja három hete jelent meg a Népszavában. 

A fenti videóval idézzük fel alakját: 90 évesen a Kossuth- és Prima Primissima-díjas koreográfus–rendező, néprajzkutató Novák Ferenc „Tata” egy rendhagyó történelem óra keretében mutatta be az erdélyi, magyar és román táncok rejtelmeit. Magyar és európai történelmi korszakok, kultúrtörténeti fogalmak nyernek komplex értelmet, elevenednek meg a tánc, a zene és a szavak erejével. Forrás: Hagyományok Háza

Kapcsolódó:

Kilencvenedik születésnapja alkalmából a Válasz Online készített nagyinterjút Novák Ferenccel. A beszélgetésből kiderül, honnan kapta a becenevét, min múlt, hogy nem vett részt az ’56-os forradalomban, miért választotta hivatásául a néptáncot és az is, hogy honnan tud táncolni. Az alkalomhoz illően részletes interjúban szó esik a gyerekkorától a táncházmozgalmon át a politikai szerepvállalásig. 

További hasonló témájú videók