Phil Lynott, a Thin Lizzy „lelke”

Phil Lynott a Thin Lizzyben, 1980 • Helge Øverås felvétele

75 éve, 1949. augusztus 20-án született Phil Lynott ír énekes, zenész és dalszerző. Sok hangszeren játszott, 1965-től 1985-ig volt a zenei pályán, a Thin Lizzy frontembereként ismertük.

A Thin Lizzy egy ír hard rock zenekar, mely 1969-ben alakult Dublinban. 1984-es feloszlásukig az együttest a basszusgitáros, énekes Phil Lynott vezette, aki egymaga írta szinte az összes Thin Lizzy dalt. Zenéjük számos hatást ötvözött, mint a country, a tradicionális ír népzene és a pszichedelikus rock, de általánosságban a hard rock vagy heavy metal zenekarok közé sorolják őket.

1976-os Jailbreak albumuk Angliában és az Egyesült Államokban is aranylemez lett, az 1978-as Live and Dangerous koncertalbum pedig platina státuszt ért el Angliában. Legismertebb dalaik a Whiskey in the Jar, a Jailbreak és a The Boys Are Back in Town, melyeket világszerte a mai napig játszanak a rádiók.

A Thin Lizzy 1983-ig készített lemezeket.

Lynott 1986. január 4-én hunyt el. Munkássága óriási hatást tett a rockszíntérre, legismertebb dalait pedig a mai napig játsszák mindenfelé. A zenekar, amelynek lelkét ő jelentette, 1996-tól ismét aktív, de néhány éve már Black Star Riders néven futnak.