80 éves lenne Barry White

Barry White
Barry White

Barry White (1944–2003) amerikai soulénekes, zeneszerző, producer Texasban született, Los Angelesben nőtt fel, és két Oscar-díjat is nyert annak ellenére, hogy nem ismerte a kottát. Barry volt a hetvenes évek diszkózenéjének egyik szimbóluma.

Egyszer azt nyilatkozta, hogy Elvis Presley It‘s Now or Never című számának hatására döntötte el, hogy énekes lesz.

A kis Barry hangja ugyanolyan volt, mint a többi korabeli gyereknek. Kiskamaszként azonban egy reggel saját maga és anyja legnagyobb megdöbbenésére a minden fiatalt utolérő pubertáskori mutálás csodát tett a hangszálaival: egyszerre hihetetlenül mély és puha hangja a mai napig a könnyűzene egyik legjellegzetesebb áruvédjegye lett. Amint megszólal a tulajdonosának a ‘szerelem rozmárja’ becenevet biztosító búgó basszus, a hallgató egyből tudja, hogy csakis egy Barry White lemezzel lehet dolga.

A jellegzetes hangú soullegenda harminc éves pályafutása alatt több, mint 100 millió lemezt adott el. Bár a hetvenes években érte el legnagyobb sikereit, érzékiséggel teli és többnyire érzékiségről szóló dalai minden bizonnyal még évtizedek múlva is párkapcsolatok meghatározó pillanataiban jutnak majd főszerephez.

További hasonló témájú videók