A somorjai HÍD Vegyeskar Dél-Csehországban

HÍD Vegyeskar
A HÍD Vegyeskar és a Renaissance Consort

A somorjai HÍD Vegyeskar a kecskeméti Renaissance Consorttal közösen adott hangversenyt Český Krumlovban és Jindřichův Hradecben augusztus elején.

Első megállójukon megkoszorúzták a rájovi (Zlatá Koruna) temetőben eltemetett magyar hősök sírjait. A Český Krumlov városához közeli faluba 1945 áprilisának végén érkeztek a magyar katonák, akiknek nyilas parancsra Nyugat felé kellett visszavonulniuk. A Zlatá Korunába került magyarok az úgynevezett 11. magyar lőszerraktár 43 fős őrségét alkották. Ez az alakulat kapcsolatba került a cseh partizánokkal és elkezdett velük együttműködni. Először fegyvereket adtak a cseheknek, majd a háború utolsó napjaiban a harcokba is bekapcsolódtak. Egy helyi híd birtoklásáért kialakult tűzharcban a német SS különítmény öt magyar katonát ölt meg. A magyar hősi halottakat – Bense Pál, Gergely Mihály, Krivjanek György, Balázs Lajos, Berkes Mátyás – Zlatá Koruna temetőjében katonai tiszteletadással és a magyar himnusz hangjai mellett helyezték örök nyugalomra, és később díszes síremléket emeltek nekik.

Másnap a festői szépségű Český Krumlov regionális múzeumában kivételesen maguk az alkotók – ing. arch. Petr Pešek és Jana Pešková kerámiaművész – mutatták meg a somorjai és kecskeméti vendégeknek a város kerámiából készült méretarányos modelljét, amely a világon a legnagyobb ilyen makett, és a „meseváros” 1800-as évekbeli állapotát tükrözi. 1 : 200 méretarányban készült, 1977-től 1984-ig dolgoztak rajta.

A két együttes tagjai megtekinthették a jó állapotban fennmaradt és azóta fel is újított barokk kastélyszínházat is, amihez hasonló csak néhány van a világon. 1776-ban építettek, akkoriban egészen modern díszletmozgató mechanikával, ami a mai napig is működik. Több darab eredeti jelmezei is fennmaradtak. A színház látogatható, de évente csak három előadást tartanak, ilyenkor barokk operát adnak elő mesterséges, gyertyafényt utánzó világításnál.

Utolsó állomásként Jindřichův Hradecben a szervezők bemutatták a fellépőknek az egykori jezsuita szeminárium Balbín téri reneszánsz stílusú épületében található Jindřichův Hradec-i múzeumban II. Rákóczi Ferenc tiszteletére 2021-ben berendezett emlékszobát. A kórus és a zenekar a város elöljáróival közösen megkoszorúzta II. Rákóczi Ferenc emléktábláját.

Az emléktáblán, amely az egykori jezsuita kollégium, a jelenlegi Fényképészeti és Modern Képalkotások Múzeuma épületének bejárata melletti falon van elhelyezve, cseh, magyar és angol nyelven a következő felirat olvasható:

„A jezsuita gimnázium diákjaként 1688-1690 között ebben az épületben élt II. Rákóczi Ferenc (1676. 03.27.-1735.04.08) erdélyi fejedelem, Magyarország vezérlő fejedelme.”

A körút lezárásaként a két együttes közös, fergeteges koncertet adott a Jezsuita kolostor kápolnájában.

További hasonló témájú videók