Holnaptól 19. CINEMATIK

Robo Roth mereng

Holnap kezdődik Pöstyénben a 19. CINEMATIK nemzetközi filmfesztivál. Aktuális témái és kiváló filmválogatása okán ajánljuk mindenkinek, aki a filmes szakmában érintett.

Nemcsak a 90 kortárs filmalkotás lesz izgalmas a közel egyhetes filmmaratonon, hanem a kísérőrendezvények is, amelyekn a kortárs hazai filmkészítés aktuális kérdéseit járják körül a szakemberek, különös tekintettel a mára évi negyven sikeres filmet produkáló szlovák filmgyártás jövőjére az Audiovizuális Alap átalakításai nyomán. 

Érdekesnek ígérkezik a mesterkurzus is, amelyen Iveta Grófová fiatal szlovák filmrendező avatja be a résztvevőket műhelytitkaiba.

A szlovák maffia és a filmgyártás kapcsolatának témája is megvitatásra kerül.

A nyitó film az Ema a smrtihlav című alkotás lesz. Magyarul Emma és a halálfejes lepke címen keressék. Az egyik főszereplője Borbély Alexandra. Ízelítő alább. A II. világháború és a háborús szlovák állam viharos esztendőiben a magyar özvegy, Marika egy zsidó fiút rejteget a szlovák-magyar határon lévő házában, miközben két férfi – egy szlovák Hlinkagárdista százados és egy német náci tiszt – figyelmének kereszttüzébe kerül. A szlovák–cseh–magyar koprodukcióban készült film Pozsony és környékének egykori multikulturális világát mutatja be, azt a pusztítást, amelyet a II. világháború idején kirekesztő ideológiák nevében követtek el, és hogy milyen nehéz volt ezekben a vészterhes időkben emberségesnek maradni. Az Emma és a halálfejes lepke Peter Krištúfek regénye alapján készült.

A 90-ből 70 alkotást a nagy világfesztiválokon díjazott filmek közül válogattak be a gazdag programba.

A fesztivál hivatalos spotjában (fent) Robo Roth szemünk láttára alakuló maszkja Ria Pontikis maszkmester jóvoltából arra mutat rá, hogy a kortárs témákat feldolgozó szabad filmgyártás képes felnyitni a szemünket…
Rendező: Peter Czikrai Produkció: Toxpro