A bábu háromszor születik

Bródy Vera – forrás: Színház.hu

100 éve született Bródy Vera Jászai Mari-díjas bábtervező, díszlettervező. Jellegzetes, szeretetreméltó bábfigurái azonnal a gyerekek kedvencei lettek. Ő alkotta meg a többek közt a Mazsola bábfigurát, A fából faragott királyfit, és Misi Mókust, vagy Mazsola és Tádé alakját. 

Zenei tanulmányokat végzett, majd színi pályára lépett. 1947–1948 között a Művész Színházban volt színésznő. 1948–1951 között Győrött játszott. 1951 óta az Állami Bábszínház bábkészítője és díszlettervezője volt. 1968-ban Párizsba költözött. Bábiskolában tanított.

Bródy Verának két otthona volt, az egyik Párizsban, ahol magyar és francia barátaitól körülvéve, 1968-tól férjével, Armand Mayerrel a Sorbonne Egyetem germanisztikai professzorával élt, a másik a budapesti Bábszínház. Miközben a bábművészet megbecsült művésze lett Franciaországban is, szeretett Bábszínházától és annak társulatától egy pillantig sem szakadt el.

96 éves korában Párizsban hunyt el, a Père-Lachaise temetőben nyugszik.

Kapcsolódó:

A bábu háromszor születik

A bábtervező mesél • Bródy Vera

Bródy Vera nem mesekönyvet írt – mégis mesés könyv lett a történetekből és bábrajzokból. Visszaemlékezése szeretett színházának és a műfajnak állít emléket. A Bródy-bábvilág varázslatát a ma is műsoron lévő darabok – Misi Mókus vándorúton, Diótörő, A fából faragott királyfi – bizonyítják.

Bródy Vera terveit az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tára őrzi.

Móra Könyvkiadó, Budapest 2016