A nagybőgő Paganinije, Pege Aladár

85 éve született Pege Aladár Liszt- és Kossuth-díjas érdemes művész, zeneszerző, a magyar zenei élet egyik legsokoldalúbb egyénisége.

Nevét és játékát a dzsessz iránt rajongók éppen olyan jól ismerik, mint a komolyzenei hangversenyek közönsége. 1969-ben szerezte meg diplomáját a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nagybőgő tanszakán. Tanárai: Montág Lajos és Tibay Zoltán voltak.

Már ekkor rendszeresen hangversenyzett, majd 1975–1978 között Nyugat-Berlinben, Reinhold Zeppereznél folytatta tanulmányait. A Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nyugalmazott tanára. Pedagógiai munkája mellett világszerte adott koncerteket, amelyeken a dzsessz és a komolyzene egyforma hangsúllyal szerepelt.

Koncertjeinek műsora nemegyszer ötvözte kétféle – egymással csak látszólag ellentétes – repertoárját. Pege Aladár nagybőgőjátékát rendkívüli improvizációs képessége, hangszertechnikai tudása és muzikalitása alapján az évenként összeállított dzsessz világranglista hosszú idő óta az elsők között tartja számon. A nemzetközi kritikusok szerint ő volt „a nagybőgő Paganinije”.

 

További hasonló témájú videók