A SpaceX történelmi pillanata az űrhajózásban

SpaceX
Visszatéréskor jól látszik a plazma a Starship körül

A SpaceX Starship Flight 5, azaz 5. tesztrepülése során sikeresen tért vissza a 12-es számú Super Heavy Booster , vagyis a rakéta első fokozata az indítási területre, ahol precíz leszállást hajtott végre az indítótorony óriási robotkarjai közé ahonnan kevesebb mint 7 perccel korábban felemelkedett. 

Hogy miért nevezzük történelmi eseménynek, hiszen a cég Falcon 9 gyorsítófokozatai már rutinszerűen hajtanak végre hasonló manővereket? Azért, mert a tervek szerint ez lesz a világ első olyan űrhajója, ami teljes egészében újra felhasználható módon fog működni. A gyorsítófokozat és az űrhajó is képes lesz arra, hogy visszatérjen a Földre. A gyorsítóknál ez nem jelent akkora kihívást, mint az űrhajónál, mivel a gyorsító fokozatok legfeljebb 65-100 km magasságig repülnek, sosem érnek el akkora sebességet, mint az űrhajó.

A második fokozat – maga az Ship 30 űrhajó –, most sem tett meg egy teljes kört a Föld körüli pályán. A világűrből — 212 km magasból – visszatérve, bő egy órával a start után az Indiai-óceán fölött lépett be a légkörbe és a felszínig fékezve érkezett le. A repülésnek ezt a szakaszát ugyanolyanra tervezték, mint legutóbb, csak az új hővédő pajzsok most sokkal jobban védték a hajó testét, így az sértetlenül ért vizet.

Az igazi nagy újdonság a leváló Super Heavy fokozat épségben való visszahozatala volt, erre korábban még nem tettek kísérletet. 

További hasonló témájú videók