Lássatok csodát! Itt a Tsuchinshan-ATLAS!

Pénteken napnyugta után, a nyugati égbolton feltűnt a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös, amely az év egyik leglátványosabb égi jelenségének ígérkezik.

A kométa sikeresen túlélte a szeptember 27-i napközelségét.

A kométát elsőként a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában észlelték, 2023. január 9-én. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is felfedezték.

Comet C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) graces the dawn sky over the U.S. National Science Foundation Cerro Tololo Inter-American Observatory, a Program of NSF NOIRLab in Chile.  Hernán Stockebrand, the photographer, is a NOIRLab Audiovisual Ambassador.

Bár a megfigyelési körülmények nem voltak ideálisak, néhány amatőr csillagásznak már sikerült lefotóznia az égi vándort. Jelenleg csak egy halvány foltként látszik a horizont közelében, de az elkövetkező napokban egyre fényesebb lesz.

A C/2023 A3 üstökös különlegessége, hogy olyan távolról érkezik, hogy legközelebb csak 80 ezer év múlva közelíti meg bolygónkat. Ez azt jelenti, hogy most van egyedülálló lehetőségünk arra, hogy megfigyeljük ezt a ritka égi jelenséget. Ahogy távolodik a Naptól, az üstökös egyre fényesebbé válik, és egyre magasabban fog megjelenni az égbolton, így a következő hetekben még több lehetőségünk lesz a megfigyelésére.

Az üstökös jelenlegi halványsága ellenére az égi fotósoknak sikerült megörökíteniük. Az Időkép.hu szerint a következő napokban folyamatosan javulnak a megfigyelési feltételek, így hamarosan sokkal élesebb és látványosabb képeket láthatunk majd az égi vándorról. A csillagászati közösségben izgatottan várják, hogy az üstökös mikor fog a legfényesebben tündökölni, és remélik, hogy szabad szemmel is jól látható lesz.

Ez a különleges esemény nemcsak a csillagászat szerelmeseinek izgalmas, hanem mindenki számára, aki szereti az égi látványosságokat. Ha szeretnénk megfigyelni az üstököst, érdemes az elkövetkező hetekben egy tiszta, fényszennyezéstől mentes helyet keresni, ahonnan jobban látható az éjszakai égbolt. Ne feledjük, hogy ez az üstökös évezredek óta most először jár a Föld közelében, és hasonló látványra életünk során már nem lesz alkalmunk.

Október 15.

Szerencsére a következő napokban egyre magasabbra emelkedik az év eddigi legfényesebb üstököse, így napról napra egyre jobban láthatjuk. A Naptól közben távolodik, így fényessége is lassan csökken, de ez a láthatóság első hetében még nem lesz számottevő. A növekvő fázisú Hold fénye is zavarja majd valamennyire a kométa megfigyelését. Október 15-én, kedden már sokkal kényelmesebb magasságban, 14 fok magasan lesz este 19 órakor a Kígyó csillagképben. Jobb eséllyel pillanthatjuk meg ekkor szabad szemmel, mert nem sokat veszít fényességéből az előző napok után. Nem mellékesen ekkor csak 2 foknyira lesz a Messier 5 jelű gömbhalmaztól, szép égi párost alkotva vele. A további napokon ilyen lesz az állása (csillagtérképekkel!)

(Időkép/Svábhegyi Csillagvizsgáló)