Szlovákia – A történelmi Felvidék műemlékeinek képes enciklopédiája ☼ Gombaszögi Nyári Tábor

Szlovákia - A történelmi Felvidék műemlékeinek képes enciklopédiája
Szlovákia – A történelmi Felvidék műemlékeinek képes enciklopédiája

A csaknem 1.000 oldalas enciklopédia, mely csaknem 7.000 kép segítségével mutatja be a történelmi Felvidék 17.500 műemlékét – nem egy szócikkekbe tagolt lexikon, hanem már-már egy útikönyv formájában, közérthető formában megalkotott kiadványban mutatja be a látnivalókat, tudnivalókat… Orosz Örssel és Szeder Lászlóval Bödők Gergely beszélget.

Peter Kresánek művészettörténész, műemlékvédő és építész, a 90-es évek elején nyolc évig volt Pozsony főpolgármestere. Élete fő művének tartja a könyvet, amelyen százfős szerzői csapattal dolgozott együtt. Végigjárta és végigfotózta a helyszíneket, hetven mérnökkel rajzoltatta meg az épületmetszeteket. Igényesen szerkesztett, értékes könyv. A szerzői jogokat a a Sine Metu Egyesület a közelmúltban megvásárolta a szerzőtől, ezzel, lehetőségük nyílt magyarul kiadni az enciklopédiát. A fordítói munkára Szeder László geográfust kérték fel.

A fordítás során megmaradt a könyv eredeti szemléletmódja, de közelebb hozták a magyar olvasókhoz a műemlékeket. Igyekeztek finomítani és enyhíteni a szlovák történészek álláspontját. Kiegészítették és helyesbítették a magyar családneveket. Kibővítették a kassai dómról szóló részt II. Rákóczi Ferenccel és több helyen irodalomtörténeti információval pótolták a már meglévő részeket. A legtöbb változtatás Kustyán Ilona lektor nevéhez fűződik. A helységnevek szlovákul is megtalálhatóak, a végén szlovák-magyar helynévmutató található. A kiadvány borítóján, a szlovák kiadáshoz képest fényképet cseréltek, a magyaron a krasznahorkai vár látható.

További hasonló témájú videók