Hitchcock, a hátborzongató filmek királya

125 éve született Alfred  Hitchcock Golden Globe-díjas angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer.

A némafilm korszakában tanulta a szakmát, de tehetségét igazán a hangosfilm korában kamatoztatta. Pályáját Európában kezdte, de Amerikában lett világhírű. Életművét ugyanúgy sorolják a szerzői filmhez, mint ahogy a kommersz alkotások közé. Ezek az ellentétek jellemezik azt a rendezőt, akinek látomásai emberek millióinak okoznak még ma is kellemes borzongást, vagy éppen fullasztó rémálmokat.

Egyedi stílusa, páratlan újításai a filmtörténet legnagyobbjai közé emeli. Nevéhez a filmtörténet olyan klasszikusai fűződnek, mint a Psycho, A Manderley-ház asszonya, a Hátsó ablak, a Szédülés vagy a Madarak.

„A szőkék a legjobb áldozatok, olyanok, mint a frissen hullott hó, amelyben látszanak a véres lábnyomok.”

39 lépcsőfok • Richard Hannay Londonba látogató kanadai turista, aki egy music hallban ismerkedik meg Annabella Smith-szel, aki titkos ügynökök elől menekül. A félelemtől rettegő fiatal nő megkéri, hogy hadd tartson vele a lakásába. Richard elrejti szobájában a nőt, reggelre azonban rábukkannak üldözői és megölik. Richard kiveszi a kezében szorongatott térképet és a megjelölt útvonalon vonatra száll. Richardnak meg kell találnia a gyilkosokat, hogy mentse saját életét.
A filmlexikonok a Mester e korai munkáját az egyik legjobb thrillereként tartják számon, mely az ártatlanul gyanúsított ember elkeseredett küzdelmét mutatja be, hogy bizonyítsa saját ártatlanságát.

Kapcsolódó:

Hitchcock • Amerikai életrajzi dráma, 2012: Alfred Hitchcock (Anthony Hopkins), a múlt század egyik legnagyobb befolyással bíró filmesének, valamint felesége és partnere, Alma Reville (Helen Mirren) szerelmi története azokból az időkből, amikor Hitchcock megalkotta a filmtörténelemben új fejezetet nyitó első filmjét, a Psychót.

A legendás Alfred Hitchcock

Fogjunk tolvajt! 

To Catch a Thief – magyarul beszélő, amerikai thriller, 102 perc, 1955 – John Robie, a Macska néven ismert, híres ékszertolvaj (Cary Grant) visszavonultan él a francia Riviérán. Évek óta nem űzi hivatását, mikor a környék gazdagjait sorozatos rablások tartják rettegésben. Persze mindenki Robie-ra gyanakszik, aki, hogy mentse a bőrét, úgy dönt, maga fogja kinyomozni a tolvaj kilétét…

 

További hasonló témájú videók