Elhunyt Ľubomír Paulovič

Ľubomír Paulovič (Forrás: RTVS)

71 éves korában ma elhunyt Ľubomír Paulovič színész.

Paulović egy ideje visszavonult a közéletből, egészségügyi problémák gyötörték. 

„Nem titok, hogy a szívem már nem engedelmeskedik úgy, ahogy kellene, ezért lassítanom kellett az élettempómon” – mondta nemrég a Život hetilapnak adott interjújában.

Paulovič 1952. november 7-én született a topolyai járásban található Prašicén. Miután diplomát szerzett a pozsonyi VŠMU-n, 1972-ben csatlakozott a martini SNP Színházhoz.

1984-ben a Szlovák Nemzeti Színház tagja lett, ahonnan 1996-ban távozott, amikor lemondott a drámatagozat művészeti vezetői posztjáról.

1997–1998 között a zólyomi J. G. Tajovský Színház művészeti vezetője volt, ahová 2001-ben ismét visszatért. Ezt követően szabadúszóként dolgozott. Színházban és televízióban egyaránt rendezett  – nevéhez fűződik a Masquerade, a Pod agátmi és a Zuzka Turanová című filmek rendezése az STV-nél, több színházi produkciót a pozsonyi Új Színpadon és a zólyomi DJGT-ben. Később ismét az SND Drámai Színház tagja lett. Több tucat színházi karaktert alakított a színpadon.

2006 és 2010 között szülőfalujának polgármestere volt.

A közönség elsősorban figyelemre méltó film- és televíziós színészként tekint rá. Több mint 150 televíziós műsorban és hozzávetőleg 45 játékfilmben szerepelt, mint például a Pásla kone na betóne, a Soľ nad zlato, a Na krásnom modrom Dunaji és a Repülő Ciprián legendája. 1997-ben a hollywoodi Peacemaker című produkcióban játszott George Clooney és Nicole Kidman társaságában. Láthatták még az alábbi filmekben: a Juraj Jakubisko rendezte Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992), vagy a Perinbaba a dva svety (2023); illetve a Kajínek (2010), Nedodržaný sľub (2009), a Noční jazdci (1981)… 2017-ben elnyerte az Irodalmi Alap életműdíját.

Ma este a szlovák közszolgálati televízió egyes és kettes csatornáján is vele és róla készült műsorokat láthatnak.

Zuzka Zguriška azonos című regényének filmadaptációja, melynek cselekménye a myjavai Kopanicén játszódik (1981).
Rendező: Jozef Zachar
Szereplők: Eva Kristínová, Július Piussi, Ľubomír Paulovič, Oldřich Navrátil, Jana Nagyová, Eva Večerová és mások.